Kreteńska kuchnia zachwyca bogactwem i różnorodnością smaków. Lekkostrawne, dietetyczne dania uznawane są przez wielu za najzdrowsze na świecie i prawdopodobnie to właśnie one stanowią sekret długowieczności Kreteńczyków.
Smaki kreteńskiej kuchni
U podstaw tradycyjnych greckich dań leży dodawana niemal do wszystkiego oliwa z oliwek. Jej cenne witaminy i związki mineralne mają bardzo pozytywny wpływ na zdrowy i promienny wygląd. Oliwa swój smak, aromat i zdrowotne właściwości zawdzięcza przede wszystkim wspaniałemu, idealnemu do rozwoju gajów oliwnych, klimatowi. Na Krecie „złota mikstura” dodawana jest przede wszystkim do przepysznej, lekkiej sałatki, która składa się ze świeżych pomidorów, ogórków, papryki, cebuli, sera feta oraz oczywiście oliwek. Uzupełnieniem wielu potraw jest także tradycyjny sos tzatziki, przygotowywany z jogurtu, ogórka oraz czosnku.
Kuchnia i potrawy greckie na Krecie
Podstawą przepysznej kuchni śródziemnomorskiej, są także owoce morza: krewetki, kalmary, małże, homary i różnego rodzaju ryby. Odpowiednio przyprawione i podane z lampką prawdziwego kreteńskiego wina stanowią raj dla podniebienia. Najlepszym trunkiem, idealnym do lekkich przekąsek jest Retsina – wino wytrawne o charakterystycznym aromacie i smaku. Warto wspomnieć, iż słynący z gościny Kreteńczycy po posiłku zazwyczaj serwują turystom kieliszek tradycyjnej wódki – Rakiji. Podobno bardzo korzystnie wpływa ona na procesy przemiany materii, przyspieszając trawienie. Innym znanym alkoholem jest tzw. Ouzi, czyli wódka o smaku anyżowym.
Kuchnia kreteńska nie mogłaby również istnieć bez typowego, spożywanego głównie w ramach obiadu, posiłku – moussaki (przepis na grecką musakę – kuchnia.wp.pl).Danie składa się z kliku warstw zapiekanych bakłażanów oraz mięsa mielonego z pomidorami. Na śniadanie oraz lekką kolację idealną przekąskę stanowi gęsty grecki jogurt, natomiast desery są bardzo słodkie. Do najbardziej znanych przysmaków należy baklawa (bardzo popularna również w Turcji oraz na Krymie i w Bułgarii). W jej skład wchodzi tradycyjne ciasto filo, przełożone warstwami pokrojonych orzechów i polane miodem. Po takim przygotowaniu ciasto jest zapiekane i krojone, a potem polewane lukrem lub specjalnym syropem oraz posypywane rozdrobnionymi pistacjami.